Drie Kompaskampen

Kinderen en leiding zitten in een cirkel in een grote tent waar keukenhandoeken als slingers hangen te drogen.

In 2022 zal er niet enkel een Dupleks en Tripleks zijn maar komt er een Simpleks bij. Dit doen we niet zomaar, we doen dit om Kompas te kunnen houden wat het is; een week waar je gewoonweg jezelf kan zijn en plezier kan maken; de plezantste week van het jaar. Het verhaal achter de drie kampen lichten we hier graag toe.

Kompaszomer 2021

Zoals iedereen die er was weet, was de Kompaszomer van 2021 een spetterend succes. Niet alleen voor de leiding, maar ook voor de, jawel, 75 deelnemers. Het was de populairste editie sinds minstens een decennium.

Als Kompaskamp streven we weliswaar niet naar een groei, ons doel is om de plezantste week van het jaar te bezorgen zoals alleen Kompaskamp dat kan, voor eenieder die dat wilt. Om daarvoor te zorgen is er uiteraard een minimumaantal snuisters nodig, met drie kinderen is het niet Kompas. Tegelijkertijd merken we dat te veel snuisters op een kamp ook niet goed is. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar te veel zielen doet geen deugd.

Zes kinderen zitten op hun knieëen peperkoek van een draadje te eten zonder handen.

Als je zoetigheden wilt, moet je er wel moeite voor doen.

Too much of a good thing

Wat Kompas Kompas maakt, naast vele andere dingen, is dat iedereen zichzelf kan zijn in een veilige omgeving en met al de rest van het kamp een leuke groep vormt zonder kliekjes. Een week waar je nieuwe vriend(innet)jes maakt en wordt geaccepteerd door iedereen zoals je bent. Wordt de groep te groot, dan merken we dat dit minder het geval is, lichte kliekjes beginnen toch te vormen, en de charme van een hechte Kompasgroep begint te verwateren.

Daarom is er een limiet op het aantal inschrijvingen per kamp. Het probleem is dat we geen enkel kind dat mee wilt op Kompas hiervan willen weerhouden enkel omdat het kamp al volzet is en de inschrijving te laat is gebeurd. Vanuit dit oogpunt kwam het idee naar boven drijven om de twee kampen op te splitsen in drie kampen.

Een trotse groep tieners steken hun duim omhoog bij een zelfgemaakt vuur dat klaar is om te branden.

Trots zijn op de setup is terecht, maar krijgen ze het vuur ook aan?

Maar corona dan?

Het jaar 2021 was niet enkel een populair jaar voor Kompas, maar is natuurlijk ook een coronajaar. Het is dan niet onlogisch om te denken dat de hoge opkomst aan corona te danken is en dat we ons zorgen maken over niets. Om dit na te gaan hebben we een korte (kuch kuch) enqûete rondgestuurd waar en masse op gereageerd is geweest; 77% van de inschrijvingen van 2021 zijn hierin vertegenwoordigd geweest. Het heeft ons enorm geholpen om met een grote zekerheid conclusies te kunnen trekken.

De belangrijkste conclusies waren dat: 1) desondanks de meesten gokten dat de grote opkomst aan corona te danken was, meer dan 90% aanduidde zonder corona ook ingeschreven te hebben; 2) van de respondenten we een aanzienlijke stijging van aantal inschrijvingen kunnen verwachten; en 3) de leeftijden vrij gelijk verdeeld zullen zijn. Met andere woorden, dat corona dé oorzaak zou zijn mag de prullenbak in. Integendeel, we moeten zelfs nog meer inschrijvingen verwachten in 2022 over alle leeftijden heen.

Een klein groepje wandelt over een grindpad door een veld uit een bos van hoge naaldbomen.

Genieten van de natuur pur sang

De drie kampen

De kogel moest door de kampen, de twee kampen werden er drie. Verbazend genoeg was het moeilijkste om een naam te kiezen voor het derde kamp. Uiteindelijk is gekozen voor Simpleks, naast Dupleks en Tripleks.

Omdat de gebruikte leeftijden van 8 tot 16 niet mooi deelbaar zijn in drie groepen hebben we een kleine uitbreiding gedaan naar 7 tot 16. Zo wordt Simpleks voor 7- tot 10-jarigen, Dupleks voor 10- tot 13-jarigen en Tripleks voor 13- tot 16-jarigen.

Gezien de oudere kinderen vaker op kamp gaan met een jeugdvereniging met wekelijkse werking dan de jongere kinderen, hebben we de volgorde van de kampen in de zomer omgedraaid. De oudsten, Tripleks, beginnen de Kompaszomer en de jongsten, Simpleks, sluiten het af. Zo gaan de kampen van oud naar jong.

Drie meisjes glijden vol enthousiasme over de geimproviseerde slip and slide terwijl de rest toekijkt.

Glijden met de tentzeilen die je hebt.

Bezorgdheden

Uit de enqûete kwamen enkele bezorgdheden naar voor. Deze leggen we niet naast ons neer.

Het meest voorkomende is dat door de kleinere leeftijds­groepen, het minder mogelijk is samen met familie of vriend(innet)jes die ouder of jonger zijn samen te zitten. Het is daarom dat de leeftijdsgrenzen van de kampen overlappen (10-jarigen en 13-jarigen) zodat er enige flexibiliteit is om te kiezen tussen de kampen. Daarnaast hebben we in het verleden bij zeer specifieke gevallen uitzonderingen toegestaan na overleg, iets dat we ook in de toekomst kunnen blijven doen.

Het zou best kunnen dat je vorig jaar op een bepaald kamp mee gaat en dat je nu in een 'jonger' kamp terechtkomt dan gedacht. Deze bekommernis wortelt voornamelijk in de naamgeving van de kampen. Moest er in plaats van een Simpleks een Quadripleks zijn bijgekomen had het net andersom geleken, terwijl de leeftijdsgroep hetzelfde zou zijn. Dupleks en Tripleks zullen zich daarom ook aanpassen aan de nieuwe leeftijdsgroep en iets 'matuurder' worden.

Een respondent had een bekommernis verwoord op een manier die perfect aansluit op onze motivatie: 'Ik vind het belangrijk dat iedereen die wil, mee kan gaan'. Het is net daarom dat we de stap nemen om naar drie kampen te gaan. Niet uit groeidrang of winstbejag (integendeel), maar omdat het voor ons belangrijk is dat we ieder kind dat het wilt, de ervaringen kunnen geven die we al jaren maken en zullen laten beleven.

Meisje met rode jas kijkt geconcentreerd naar links.