Corona

Corona 2020

Wij zijn enorm verheugd dat de jeugdkampen mogen doorgaan dit jaar. Om het succes ervan te verzekeren moeten er enkele aanpassingen gebeuren om aan alle maatregelen te kunnen voldoen en te overtreffen. We zijn niet bescheiden geweest met onze voorbereidingen zodat iedereen veilig en met plezier op Kompaskamp kan.

Deze pagina is zo opgedeeld dat de segmenten in volgorde van belang en detail staan. Lees je niet graag, dan staat er in de eerste secties de belangrijkste info. Ben je geïnteresseerd in alle details van onze aanpak, lees dan de hele pagina.

Als je enige vragen hebt, aarzel niet om ze te stellen door te bellen naar +32 478 55 23 23 of te mailen naar info@kompaskamp.be. Ook als het antwoord op je vraag al ergens op deze pagina staat kun je ons contacteren.

Op deze pagina verwijzen we met deelnemer naar iedereen die op het kamp aanwezig is, leiders, keuken en snuisters. Met snuisters worden de kinderen bedoeld. Met leiders worden zowel de gewone leiders als de keuken bedoelt. Met ouders worden zowel ouders, voogden als andere contactpersonen en verantwoordelijken voor de deelnemer bedoeld. Met corona wordt het SARS-CoV-2 (virus) bedoelt. Met covid wordt de ziekte bedoeld die te wijten is aan het SARS-CoV-2. Sommige van de opgenoemde maatregelen zijn altijd al in meer of mindere mate aanwezig geweest op ons kamp, maar worden hier nog eens opgenoemd.

Belang­rijke veran­de­ringen ouders

Voor ouders zijn volgende zaken van groot belang:

  • Er zullen een paar extra dingen staan op de onderbroekenbrief zoals (herbruikbare) mondmaskers, een beker en een drinkfles
  • Tijdens de busrit zullen mondmaskers gedragen moeten worden
  • Ouders moeten bij het afzetten en ophalen mondmaskers dragen
  • Als een deelnemer 5 dagen voor kamp ziek is, mag hij/zij/hen niet mee op kamp
  • Een deelnemer die ziek wordt op kamp moet meteen opgehaald kunnen worden
  • Medische fiches moeten op voorhand ingevuld en ingediend worden
  • Als een deelnemer met corona gediagnosticeerd wordt, dan wordt het kamp volledig stopgezet.
Twee kinderen doen gek met een deksel en een slinger.

Jeeej, Kompaskamp mag door gaan!

Wat doen wij?

Op kamp voorzien wij de nodige voorzorgsmaatregelen. Ook nu lijsten we graag een paar grote veranderingen op.

  • Er is een corona-tent voor isolatie in geval van een mogelijke besmetting, in afwachting dat de deelnemer opgehaald kan worden
  • Onze spellen zijn aangepast om onnodig intiem contact en contact met derden te vermijden
  • Er wordt gezorgd dat er genoeg rust is
  • Medische fiches zijn makkelijker om in te dienen
  • Er zijn voor verschillene scenario's protocolen aangepast en opgesteld
  • Er zijn verantwoordelijken aangesteld om te zorgen dat alle maatregelen, die van de overheid en van onszelf, nageleefd worden
  • Tenten worden zo veel mogelijk uitgelucht
  • We spelen zo veel mogelijk in de buitenlucht (duh!)
  • Er zijn verschillende hygiëne-gerelateerde aanpassingen:
    • Geregeld handen wassen
    • Mogelijkheid om op ieder moment de handen te ontsmetten
    • Bestek, borden, bekers, handdoeken enzovoorts worden niet doorgegeven
Een tiener houdt een yoga pose aan terwijl het gezicht vol met roze bietensla hangt.

Dankzij al deze maatregelen kunnen we allemaal zonder zorgen op kamp.

Alles in detail

Hier geven we graag veel details mee over de bovengenoemde en andere zaken. Zo hopen we dat niet alleen iedere deelnemer zich veilig kan voelen, maar ook dat alle ouders met vertrouwen in de leiding en een gerust hart hun kinderen een week op Kompaskamp willen sturen.

Op voorhand

Voor kamp begint moeten alle ouders de medische fiche ingevuld en ingediend hebben. Wij moeten dus over alle medische fiches beschikken tijdig voor aanvang van het kamp (het verzamelen aan de bus). Als wij een medische fiche niet hebben kunnen doornemen doordat deze niet tijdig in ons bezit was, kan de deelnemer niet mee op kamp.
Een deelnemer die binnen vijf dagen voor aanvang van het kamp ziek is geweest, hetzij covid of andere, kan en mag niet mee op kamp.
Naast hetgeen normaal in de valies hoort zullen er dit jaar ook mondmaskers en een drinkbus verplicht in moeten zitten. Daarnaast moet iedereen, ouders, deelnemers en buschauffeur, een mondmasker dragen bij de verzamelplekken bij de bus.

Hygiëne

Bij de kennismaking wordt er aandacht besteed aan hoe de handen best gewassen dienen te worden en een mondmasker opgezet wordt, verwerkt in een spel omdat dit effectiever is dan een saaie demonstratie. Er zullen geregeld de handen gewassen worden. Hierbij kunnen de handen niet gedroogd worden aan een gezamenlijke handdoek maar aan de lucht of aan wegwerp papieren rol. Er zal altijd een bus alcohol(gel) in de buurt zijn, ook tijdens activiteiten, om de handen mee te ontsmetten. Er zal extra toegekeken worden dat de handen gewassen of ontsmet worden na ieder toiletbezoek
Bestek, borden, bekers, handdoeken enzovoorts worden niet doorgegeven. Daarom zullen we vragen een eigen drinkbus en beker mee te nemen. De afwasbak waar de borden, bekers en bestek in worden achtergelaten na een maaltijd zal gevuld zijn met een sopje zodat het al meteen grotendeels ontsmet wordt en niet moet wachten op de afwas zelf.
We vragen deelnemers eigen mondmaskers mee te nemen. Deze zijn liefst herbruikbaar en zullen door ons gewassen worden indien nodig.

Beschermend materiaal

Naast de mondmaskers die de deelnemers dienen mee te nemen zorgen wij voor (reserve) beschermend materiaal.

  • Reserve normale mondmaskers
  • Gezichtsmaskers
  • Een aantal FFP2/FFP3/N95 mondmaskers
  • Corona-tent
  • Ontsmettingsalcohol
  • Stevige wegwerphandschoenen

Deelnemers die handschoenen moeten dragen zullen aangeleerd worden hoe deze op de juiste manier terug uit moeten worden gedaan om de effectiviteit ervan te garanderen.

Het juiste beschermend materiaal wordt op verschillende momenten verplicht gedragen

  • Wanneer er mogelijks contact is met derden
    • Tijdens, vlak voor en vlak na de busrit
    • Bij het brengen en ophalen van deelnemers
    • Een leider gaat naar een winkel, bank, apotheek, postkantoor, recyclagecentrum, …
    • Een leider gaat water halen
    • Er wordt naar de dokter gegaan
    • Andere momenten waar contact met derden waarschijnlijk wordt geacht
  • Een leider verzorgt een deelnemer (beiden)
  • Een deelnemer is ziek

Er zal een afstandsthermometer zijn om geregeld de temperatuur op te kunnen meten van de deelnemers.

Protocol ziekte

In geval dat een deelnemer ziek komt te vallen wordt er gekeken of de symptomen duiden op covid. In beide gevallen worden de ouders opgebeld en moeten zij hun kind meteen komen ophalen. Leiders moeten meteen opgehaald kunnen worden of in staat zijn zelf naar huis te gaan op een veilige manier.
In het geval dat het om covid-symptomen gaat, zal de deelnemer afgezonderd worden in de corona-tent. Deze tent heeft geen ander nut dan het deze en blijft hopelijk ongebruikt. In deze tent zal een doorzichtig plastieken zeil hangen, waarachter de zieke deelnemer moet wachten opdat de ouders aangekomen zijn. De deelnemer moet een mondmasker en gezichtsmasker dragen. Aan de voorkant van het zeil mag één op voorhand aangestelde leider komen om de zieke deelnemer gezelschap te houden en om water en eten te kunnen geven. Deze leider zal een FFP2/FFP3/N95 mondmasker, gezichtsmasker en handschoenen moeten dragen.
De ouders mogen bij het ophalen het kampterrein niet betreden, moeten mondmaskers dragen en de veilige afstand op ieder moment garanderen. De aangestelde leider zal de valies van de zieke deelnemer inpakken en naar de ouders brengen. De tent waarin de zieke deelnemer sliep zal volledig ontsmet worden. De ouders dienen hun kind te laten diagnosticeren en in geval dat het om een corona-besmetting ging de autoriteiten te contacteren zodat contact tracing in gang gezet kan worden.
Moest een deelnemer met corona gediagnosticeerd worden, dan wordt het kamp waar de deelnemer aan mee deed volledig stopgezet. De busmaatschappij kan, tenzij er veel andere kampen hetzelfde voorhebben, last-minute een bus inzetten om de deelnemers naar Mechelen, de gewone ophaalplaats, te brengen. Moest een bus toch niet beschikbaar zijn zullen wij de ouders en ons netwerk aanspreken om alles veilig en vlot te laten verlopen.

Bij niet ziekte gerelateerde voorvallen zoals een wonde, teek en andere zal de deelnemer verzorgd worden door Madam Pleister (M/V/X), een aangestelde leider met kwalificatie, of zal er naar een dokter of ziekenhuis gegaan worden. Bij verzorging door een leider zullen zowel leider als deelnemer een mondmasker dragen en zal de verzorgende leider wegwerphandschoenen dragen.

Contact met derden

Contact met derden wordt geminimaliseerd. In ideale omstandigheden zal alleen de keuken dit contact hebben bij het winkelen. Zij zullen dan ook de nodige bescherming dragen. Alle contact met derde wordt (verplicht) bijgehouden in een logboek dat enkel daarvoor dient.

Overgang kampen

Het enige moment dat er risico is op bubbelmixing is wanneer het ene kamp eindigt en het volgende begint. Dit gebeurt op drie momenten: Opbouw naar Dupleks, Dupleks naar Tripleks, Tripleks naar Compleks. In alle drie de gevallen zijn er gelijkaardige scenario's uitgedacht om te zorgen dat er geen kans is op bubbelmixing en dat alles ontsmet wordt voor het volgende kamp. Er zijn zowel scenario's voor mooi weer als voor regenweer uitgedacht. Voor de overgang van Dupleks naar Tripleks zal de bus grondig ontsmet worden gezien Dupleks op de bus stapt waar Tripleks af is gestapt.

Contact tracing & Privacy

Wij houden logboeken bij van contact met derden en van de aanwezigheid van deelnemers. Als wij gecontacteerd worden in verband met contact tracing geven wij de nodige informatie door zodat mensen die mogelijks in contact zijn gekomen met een besmette persoon opgebeld kunnen worden door de autoriteiten. Er zal ons nooit gemeld worden wie de besmette persoon was, en zelfs als wij een vermoeden hebben zullen wij dit nooit delen met anderen. Wij zullen enkel de informatie die nodig is voor contact tracing doorgeven zoals naam en contactnummer, maar zullen nooit zelf andere deelnemers of hun ouders bellen om hen in te lichten.
Andere privacy gerelateerde zaken blijven hetzelfde als anders. Hiervoor kan contact met de DPO opgenomen worden.

Milieu

Het is niet omdat het coronatijden zijn dat we niet meer naar de mooie natuur moeten omkijken waar we een weekje vertoeven. Daarom zullen we ook nu nog gebruik maken van zepen die het minste impact hebben op de natuur, voor afwas, handenwas, bodywash/shampoo en andere reiniging. Papieren rol voor de handen te drogen en wc papier zullen nog steeds makkelijk biologisch afbreekbaar zijn. Het is evident dat alles daarvan in de vuilbak of in de plee (toilet) belandt.

Een karrenspoor met groene bermen kruist dwars door een loofbos.

Gelukkig blijft de natuur altijd mooi, corona of niet.